PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY Z CZARNUSZKĄ

Właśnie upiekłam mój pierwszy w życiu pasztet. Jest co prawda w wersji roślinnej, ale smakuje doskonale. Ma bardzo wyrazisty smak. Jest świetną i mniej czasochłonną alternatywą dla tradycyjnych pasztetów. Zachęcam do spróbowania. Smakuje również mięsożercom 🙂

PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY Z CZARNUSZKĄ

Składniki:
1 szklanka suchej zielonej soczewicy (ok 200g)
0.5 szklanki kaszy jaglanej (ok 100g)
2 średnie cebule
2-3 łyżeczki czarnuszki
3 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
pół łyżeczki cząbru
¼ łyżeczki lubczyku
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
smalec z gęsi do smażenia lub olej

Przygotowanie:
Soczewicę dobrze wypłucz i ugotuj. To samo zrób z kaszą jaglaną.

Ce­bu­lę po­krój w kost­kę. Na pa­tel­ni roz­grzej smalec i wrzuć ce­bu­lę, li­ście lau­ro­we i zie­le an­giel­skie. Wszystko to duś na nie­du­żym ogniu do czasu, aż ce­bu­la się ze­szkli. Wówczas wyjmij przy­pra­wy i wy­rzu­cić.

Ce­bu­lę połącz z ugo­to­wa­ną so­cze­wi­cą, kaszą ja­gla­ną, sosem so­jo­wym, szczyp­tą soli i pozostałymi przy­prawami. Zmik­suj wszystko blen­de­rem na gład­ką masę. Do­pra­w do smaku według własnych potrzeb. Dodaj czarnuszkę i wszystko razem wymieszaj.

Pie­kar­nik roz­grzej do 180 stop­ni. Formę wy­łóż pa­pie­rem do pie­cze­nia, przełóż masę, wy­rów­naj. Możesz uderzyć kilka razy dnem formy o blat by usunąć ewentualne bąble powietrza. Piecz przez około 40 – 45 minut. Najważniejsze by wierzch był przyrumieniony. Na­stęp­nie pasztet ostudź w fo­rem­ce przez około 8 – 10 godzin.

Smacznego!

 

 

*źródło inspiracji: „Jadłonomia”

Written By
More from majkapietrak

OD MLEKA RACZEJ Z DALEKA

Zanim przejdę do konkretnych informacji dotyczących krowiego mleka pragnę podkreślić już na...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *