PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY Z CZARNUSZKĄ

Właśnie upiekłam mój pierwszy w życiu pasztet. Jest co prawda w wersji roślinnej, ale smakuje doskonale. Ma bardzo wyrazisty smak. Jest świetną i mniej czasochłonną alternatywą dla tradycyjnych pasztetów. Zachęcam do spróbowania. Smakuje również mięsożercom 🙂

PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY Z CZARNUSZKĄ

Składniki:
1 szklanka suchej zielonej soczewicy (ok 200g)
0.5 szklanki kaszy jaglanej (ok 100g)
2 średnie cebule
2-3 łyżeczki czarnuszki
3 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
pół łyżeczki cząbru
¼ łyżeczki lubczyku
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
smalec z gęsi do smażenia lub olej

Przygotowanie:
Soczewicę dobrze wypłucz i ugotuj. To samo zrób z kaszą jaglaną.

Ce­bu­lę po­krój w kost­kę. Na pa­tel­ni roz­grzej smalec i wrzuć ce­bu­lę, li­ście lau­ro­we i zie­le an­giel­skie. Wszystko to duś na nie­du­żym ogniu do czasu, aż ce­bu­la się ze­szkli. Wówczas wyjmij przy­pra­wy i wy­rzu­cić.

Ce­bu­lę połącz z ugo­to­wa­ną so­cze­wi­cą, kaszą ja­gla­ną, sosem so­jo­wym, szczyp­tą soli i pozostałymi przy­prawami. Zmik­suj wszystko blen­de­rem na gład­ką masę. Do­pra­w do smaku według własnych potrzeb. Dodaj czarnuszkę i wszystko razem wymieszaj.

Pie­kar­nik roz­grzej do 180 stop­ni. Formę wy­łóż pa­pie­rem do pie­cze­nia, przełóż masę, wy­rów­naj. Możesz uderzyć kilka razy dnem formy o blat by usunąć ewentualne bąble powietrza. Piecz przez około 40 – 45 minut. Najważniejsze by wierzch był przyrumieniony. Na­stęp­nie pasztet ostudź w fo­rem­ce przez około 8 – 10 godzin.

Smacznego!

 

 

*źródło inspiracji: „Jadłonomia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *