OD MLEKA RACZEJ Z DALEKA

Zanim przejdę do konkretnych informacji dotyczących krowiego mleka pragnę podkreślić już na samym początku tego wpisu bardzo ważną kwestię. Absolutnie nie jest moim celem przekonywanie i namawianie nikogo do odstawienia mleka. Zdecydowanie uważam, że każdy z nas obserwując swój organizm jest w stanie samodzielnie stwierdzić czy biały napój mu służy, czy też nie jest stworzony akurat dla niego. Wielu moich pacjentów faktycznie słyszy ode mnie o negatywnych skutkach picia mleka ale mam świadomość, że ostateczna decyzja należy tylko i wyłącznie do nich.

Nim jednak sięgniecie po kolejną szklankę mleka, czy nakarmicie Waszą pociechę kubeczkiem smacznego jogurtu, chciałabym zwrócić Waszą uwagę na to, co dzieje się w naszym organizmie po spożyciu mleka krowiego.

Jeśli zawierzyć definicji mleka to jest to „wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków, która pojawia się w okresie laktacji” co należy rozumieć, że przeznaczone jest ono tylko i wyłącznie do wykarmienia nowo narodzonego osobnika.

Na naszej planecie żyje około 5500 gatunków ssaków. Wszystkie ssaki karmią swoje młode mlekiem matki. Człowiek to jedyne stworzenie, które złamało to prawo i wykorzystuje mleko innych ssaków, przede wszystkim krowy, do karmienia dzieci i dorosłych swojego gatunku.

Mleko krowie różni się bardzo od mleka ludzkiego, dlatego też wywołuje różnego rodzaju reakcje immunologiczne, oraz uszkadza organizm.

MLEKO KROWIE PRZEDE WSZYSTKIM:

1. Zawiera trzykrotnie więcej białka niż mleko ludzkie. Jest to naturalne, gdyż przyroda zaprogramowała je w taki sposób, aby w krótkim czasie wykarmić zwierzę o dużej masie kostnej i mocnej masie mięśniowej. Gwarantuje to cielakowi szybkie usamodzielnienie się po porodzie. Potrzebuje on jedynie kilku godzin by zacząć mocno stać na nogach i żwawo się poruszać. Dobrze wiemy, że dziecko potrzebuje na to kilku lub kilkunastu miesięcy. Poza tym ludzkie niemowlę w chwili urodzenia waży ok 3-4 kilogramów i potrzebuje 18 lat na osiągnięcie wagi ok 50-90 kg. Waga urodzeniowa cielęcia wynosi natomiast 40 kg, a na osiągnięcie 900 kg ciele potrzebuje 2 lat. Tak duże ilości białka są uzasadnione dla cielęcia, podawane jednak niemowlęciu mogą prowadzić do trwałych uszkodzeń delikatnego organizmu.

2. Zawiera dwukrotnie mniej węglowodanów niż mleko ludzkie. Wszyscy wiemy, że węglowodany są niezbędnym paliwem, które stymuluje rozwój i sprawne funkcjonowanie mózgu. Dlatego też cielak od matki natury dostał budulec do szybkiego wzrostu w postaci wapnia, białka i soli mineralnych. Człowiek zaś otrzymał węglowodany dla zdolności szerokiego myślenia.

3. Jest śluzotwórcze. Wytwarzany przez mleko i jego przetwory śluz jest nie tylko wspaniałą pożywką dla bakterii. Prowadzi również do podrażnienia śluzówki jelit i dróg oddechowych. Często powoduje kaszel, spastyczny skurcz oskrzeli, oraz objawy astmy.

4. Zawiera w sobie wiele bardzo niebezpiecznych składników. W jednej szklance mleka znajduje się aż 59 różnych hormonów i czynników wzrostu, które przeznaczone są dla rosnącego cielaka. Dodatkowo krowy karmione są paszami z hormonami tak by dawały więcej mleka, a to wszystko ląduje w naszym organizmie. Antybiotyki podawane chorym krowom przenikają do mleka, powodując uszkodzenia układu immunologicznego oraz zniszczenie flory bakteryjnej osób, które je spożywają.

5. Zawiera ponad 30 różnych białek, z których każde może być przyczyną alergii. Najbardziej niebezpieczne z nich to: kazeina i betalaktoglobulina. To właśnie one są najczęstszą przyczyną alergii. Ponadto w krowim mleku występują dwa składniki których nasz organizm nie jest w stanie strawić bez odpowiednich enzymów. Pierwszym z enzymów jest laktaza, dzięki której trawiona jest laktoza. Organizm dziecka zaprzestaje wytwarzania laktazy po odstawieniu od piersi matki. Kolejnym enzymem jest renina, która pozwala strawić kazeinę. Występuje ona w żołądku człowieka jedynie w okresie niemowlęcym, zanika około trzeciego roku życia. Wtedy kończy się zaplanowany przez naturę okres karmienia ludzką piersią.

Oczywiście w mediach już pojawiły się reklamowane masowo „tabletki na trawienie mleka”. Dla mnie osobiście przyjmowanie takich tabletek to jak oszukiwanie samego siebie. To jak zażywanie „tabletek na kaca” po wypiciu alkoholu i udawaniu, że alkohol w ogóle nie wpływa szkodliwie na nasz organizm.

Wraz ze wzrostem zmniejsza się u człowieka zapotrzebowanie na białko. Tym samym systematycznie spada zawartość białka w mleku matki. O ile w pierwszym tygodniu życia jest to około 2%, tak po roku jest to już tylko 0,8%. Co się zatem dzieje, jeżeli dziecko karmione jest mlekiem krowim? Otóż zachodzą w jego organizmie procesy podobne do tych w organizmie cielaka, co prawda w bardziej ograniczonym stopniu, ale jednak. Dziecko takie rośnie szybciej, ale niestety rozwija się nierównomiernie. Ma to wpływ na wiele chorób, które zaczynają się w dzieciństwie i jeśli nic z tym nie zostanie zrobione idą z nimi w życie dorosłe.

Słuchajcie swojego głosu rozsądku i zaufajcie własnemu organizmowi..

Tags from the story
, ,
Written By
More from majkapietrak

JAK CUKIER WPŁYWA NA NASZ ORGANIZM?

Trzeci środek pod względem szybkości i ilości uzależnionych osób na świecie zaraz...
Read More

2 komentarze

  • Pkt 5. jest jakiś zabełtany: „Ponadto w krowim mleku występują dwa składniki których nasz organizm nie jest w stanie strawić bez odpowiednich enzymów. Pierwszym z nich jest laktaza (…)”. Laktaza jest pierwszym z enzymów, czy pierwszym ze składników mleka, których organizm nie jest w stanie strawić? Dla mnie jasne, że to enzym, ale laik zadał pytanie: „jak ta laktaza występuje w mleku i trawi, to w czym jest problem?”
    Należałoby napisać „Pierwszym z enzymów jest laktaza (…)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *