IMBIR I JEGO LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI CZYLI CO WARTO WIEDZIEĆ O NATURALNYM ANTYBIOTYKU

Od co najmniej 5000 lat imbir używany jest do celów leczniczych i jako przyprawa. Podczas gdy większość ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy, imbir to roślina, która posiada ogromne właściwości.

Ja przez długi czas nie mogłam się z nim zaprzyjaźnić. Ile razy lądował u mnie w kuchni (mój mąż jest jego wielbicielem), tyle razy było nam ze sobą zupełnie nie po drodze :). W końcu któregoś dnia dojrzałam do tej jakże ważnej życiowej decyzji i stało się :). Imbir jest w końcu w moim menu jako częsty i stały dodatek. Absolutnie nie dlatego, że nie mogę bez niego żyć, ale całkowicie przekonują mnie jego właściwości, które sprawdziłam na sobie i swojej rodzinie.

Może i Ciebie przekonają i zostaniecie ze sobą na dłużej 🙂

Oto one:

– ułatwia trawienie – olejek, który zawarty jest w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, działa żółciopędnie, oraz leczy wzdęcia,

– łagodzi mdłości – należy on do najskuteczniejszych leków na chorobę lokomocyjną, związki chemiczne, które nadają imbirowi pikantny smak (głównie gingerol i szogaol) hamują ośrodek wymiotny w mózgu. Bardzo często zaleca się imbir dla zapobiegania nudnościom, ponieważ nie powoduje on senności, co może mieć miejsce w przypadku leków chemicznych, od dawna stosowany był już nawet dla zmniejszenia nudności towarzyszących chemioterapii, a także pooperacyjnych,

– przeciwdziała migrenom – badacze Duńscy dowiedli, że 1/3 łyżeczki świeżego lub sproszkowanego imbiru, przyjęta zaraz przy pierwszych oznakach migreny, jest w stanie zmniejszyć jej nasilenie poprzez hamowanie związków chemicznych (prostaglandyn), które przyczyniają się do powstawania stanu zapalnego w naczyniach krążenia mózgowego. Imbir blokuje jedynie te rodzaje prostaglandyn, które wywołują stan zapalny, a nie te, które pełnią pożyteczne funkcje,między innymi takie jak wzmacnianie śródbłonka żołądka, w przeciwieństwie do niektórych farmaceutyków,

neutralizuje toksyny, wykazuje silne działanie odtruwające,

– zmniejsza ryzyko tworzenia się zakrzepów krwi poprzez zmniejszenie agregacji (czyli zlepiania się płytek krwi,

– naturalny lek na przeziębienia, dzięki szczególnym właściwościom rozgrzewającym i bogatej zawartości substancji przeciwzapalnych,

– stymuluje układ odpornościowy organizmu, niszczy bakterie, wirusy i grzyby,

– łagodzi bóle miesiączkowe, związki zawarte w imbirze działają przeciwskurczowo, hamują tym samym bolesne skurcze macicy,

– obniża stężenie cholesterolu, gdyż zmniejsza jego wchłanianie przez organizm, oraz ułatwia jego wydalanie,

– łagodzi bóle stawów,

– działa przeciwobrzękowo poprzez zawarty w nim olejek, który ma działanie moczopędne,

– zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, poprzez poprawę ukrwienia mózgu,

– pomaga w stanach zapalnych zatok,

– działa wykrztuśnie, wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych,

– polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący”, powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.

 

 

Written By
More from majkapietrak

PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY Z CZARNUSZKĄ

Właśnie upiekłam mój pierwszy w życiu pasztet. Jest co prawda w wersji...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *